Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Στίχος του Ομήρου στη γέφυρα της Φρανκφούρτης

Μία ομηρική ρήση από την Οδύσεια στο ψηλότερο σημείο της Eiserner Steg, καλωσορίζει ντόπιους και τουρίστες



Η σιδερένια γέφυρα Eiserner Steg στην Φρανκφούρτη, στο ύψος της πλατείας του παλιού Δημαρχείου, είναι ένα από τα αξιοθέατα της πόλης και η αγαπημένη γέφυρα για να βάζουν τα λουκέτα αγάπης τα ερωτευμένα ζευγάρια. 
Ωστόσο, σε αυτό το σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο και πιο πολυσύχναστο πέρασμα πάνω από τον ποταμό Μάιν, λίγα μέτρα μακρυά την έδρα του Γερμανικού Χρηματιστηρίου (Deutsche Börse AG), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πολλών τραπεζών, όπως η Ντόιτσε Μπανκ και η Κομέρτσμπανκ, ο Έλληνας επισκέπτης θα νιώσει πολύ υπερήφανος: Μία ομηρική ρήση κοσμεί στο ψηλότερο σημείο της γέφυρας. 
Η  τεράστια επιγραφή με κεφαλαία ελληνικά γράμματα είναι γραμμένη και σ τις δυο πλευρές και τραβάει όλα τα βλέμματα ΠΛΕΩΝ ΕΠΙ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΝ ΕΠ ΑΛΛΟΘΡΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ (πλέων ἐπὶ οἴνοπα πόντον ἐπ΄ ἀλλοθρόους ἀνθρώπους). 
«Πλέοντας (ταξιδεύοντας) σε θάλασσες σκούρες (ή με σκοτεινό χρώμα σαν του κρασιού), προς ανθρώπους που μιλούν άλλες γλώσσες» σε νεοελληνική μετάφραση, η ρήση είναι από την Ομήρου Οδύσσεια Α ραψωδία, στίχ. 183 – 184.
Η επιγραφή τοποθετήθηκε εκεί το 2001, όταν η Ελλάδα ήταν η επίσημη προσκεκλημένη χώρα της Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης και οι αρχές αποφάσισαν να την κρατήσουν ως μότο της πόλης που φιλοξενεί 180 διαφορετικές εθνικότητες. 
news.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate